Låneförmedlare
En låneförmedlare är ett företag, som namnet föreslår, som inte själva lånar ut pengar men de tar emot din ansökan och skickar den sedan vidare till ett stort antal banker / långivare. Du behöver bara skicka in en enda ansökan men kan ändå få erbjudanden om lån från många långivare. Det gör att en låneförmedlare gör det snabbare och enklare att låna pengar.
En vanlig låneförmedlare brukar samarbeta med 15 – 20 olika banker och andra långivare och när du skickar in din ansökan till dem så skickar de den vidare till alla de långivare som de samarbetar med (så länge din ansökan uppfyller deras krav) och sen får du erbjudanden tillbaka från de långivare som är intresserade av att låna ut till dig.
Det kostar dig inget extra att använda en låneförmedlare då dessa inte tar ut några avgifter för sin tjänst. De tjänar istället pengar genom en provision från långivaren när de förmedlar en kund. Det innebär att du aldrig behöver betala mer för att låna via en förmedlare.
När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare så kommer du sedan bli kund hos den bank som du väljer att låna från. Du är alltså inte kund hos låneförmedlaren i sig. När de väl har förmedlat lånet till dig så lämnar de över dig till vald långivare.
Vanligtvis är det privatlån som förmedlas men det kan även vara billån och bolån. En del av dessa låneförmedlare har även andra tjänster inom privatekonomi, t ex att de jämför och förmedlar försäkringar, sparkonton eller liknande.
Varför ansöka om ett lån via en låneförmedlare?
Det finns ett flertal fördelar med att använda en låneförmedlare istället för att ansöka om lån hos enskilda långivare. Här ska vi gå igenom varför det kan vara ett intressant alternativ.
Snabbt och smidigt
Smidigheten är en av de stora fördelarna. Ifall du ville ansöka hos många olika långivare manuellt hade du behövt skicka in en an låneansökan hos var och en av dem. Det är ganska många olika ansökningar och formulär att skicka in.
En låneförmedlare gör att du bara behöver göra jobbet en enda gång och sedan kan du invänta svar från många olika aktörer. Du får dessutom alla offerter / erbjudanden om lån samlade på en och samma plats så att du enkelt kan gå igenom dem och välja den bästa / billigaste.
Endast en kreditupplysning
Varje gång du ansöker om att få låna pengar tar långivaren en kreditupplysning i ditt namn för att få se hur din ekonomi ser ut. Detta är något som krävs för att de ska kunna avgöra ifall du har en ekonomi som tillåter att du kan få ett lån.
Att ha många förfrågningar hos kreditupplysningsföretag ses som negativt i ditt kreditbetyg eftersom det visar på att du har ansökt om många lån eller att folk av olika skäl varit intresserade av att undersöka din ekonomi lite närmare. Så ifall du själv ansöker om lån hos många banker / långivare så kan dessa ansökningar i sig dra ner kreditbetyget. Då blir det sedan svårare att få ett lån.
När du ansöker om lån via en låneförmedlare tas bara en enda kreditupplysning även om det är många (ofta fler än 15 stycken) långivare som tar del av informationen. Detta görs via något som brukar kallas för “delad kreditupplysning” och då får varje långivare en så kallad omfrågandekopia. Detta belastar inte ditt kreditbetyg med mer än en kreditupplysning totalt.
Det är många som har problem med att de har för många kreditprövningar hos UC (Upplysningscentralen) och därför har lite svårare att få lån. Ett sätt att undvika detta problem är att ansöka just via en låneförmedlare. Du når många långivare men behöver inte riskera att dra på dig ett lägre kreditbetyg.
Jämför lån och välj det bästa erbjudandet
En annan riktigt bra sak med att använda en låneförmedlare är att du får ett antal olika erbjudanden om lån samlade på ett och samma ställe. Du kan då titta på alla dessa erbjudanden och jämföra räntor, villkor och andra avgifter för att se vilket lån som är billigast eller bäst i övrigt.
Det blir väldigt överskådligt och du kan på ett bra sätt jämföra privatlån eller vilken typ av lån det nu är du är ute efter. Du kan välja det billigaste lånet eller den långivare som har det bästa lånet om man ser till alla aspekter. Ifall du hade ansökt om lån manuellt hos alla långivare hade det blivit klart krångligare att sammanställa allting.
Viktiga saker att ha i åtanke / nackdelar med låneförmedlare
På pappret låter det som att det alltid är ett uppenbart val att låna via en låneförmedlare. Alla dessa fördelar låter väldigt bra och i de flesta fall är de också det. Men det är viktigt att även ha koll på de begränsningar som finns så att man inte bara lånar blint hos en låneförmedlare utan att tänka på vad som kan vara sämre. Det är inte så många saker som är dåliga men vi ska gå igenom dessa nedan.
Du får bara erbjudanden från låneförmedlarens samarbetspartners
När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare så skickar de ut din ansökan till alla långivare som de samarbetar med. Dock skickar de givetvis inte ut någonting till alla de banker och långivare som de inte har ett samarbete med. Det innebär att du går miste om vissa långivare.
Vanligtvis är de stora bankerna inte med i dessa samarbeten. Om du är intresserad av att låna via t ex SEB, Swedbank, Handelsbanken eller Nordea så kan det alltså bli lite dumt att gå till en låneförmedlare. Dessa banker kan i vissa fall vara med hos någon enstaka förmedlare men det är mer ovanligt och det är även sällan alla fyra är med hos samma.
Det finns även andra långivare som har bra lån och låga räntor som inte är samarbetar med låneförmedlare i så stor utsträckning. Det gör att det finns vissa begränsningar i vilka jämförelser du kan göra. Du kan givetvis enkelt jämföra priser på de långivare som finns med som samarbetspartners men de övriga vet du inget om. Du får då antingen välja att skippa de övriga eller ansöka om lån hos någon eller några av dem separat.
Du får inte alltid veta exakt vilka långivare som är med
Helst vill man ju veta vilka långivare som man skickar in sin ansökan till, även om man gör det via en förmedlare. Ganska många låneförmedlare är öppna med exakt vilka deras samarbetspartners är men vissa är lite mer hemlighetsfulla. De säger bara att de samarbetar med ett 20-tal långivare och sen ger de några exempel.
Visst kan detta duga men jag föredrar helt klart att veta exakt vilka långivare som är med. Om jag vet vilka som inte är med så kan jag själv sedan avgöra ifall det är någon bank eller långivare som jag skulle vilja ansöka till utöver den ansökan jag gjort via låneförmedlaren.
Jag skulle tro att det stora skälet till att låneförmedlare inte vill berätta exakt vilka de samarbetar med är att de inte har så många samarbeten med de stora bankerna, vilka normalt har bland de lägsta räntorna för lån. Genom att mörka lite behöver de inte visa upp att några stora aktörer fattas. Dock ska sägas att Swedbank verkar samarbeta med ett flertal låneförmedlare.
Att välja rätt låneförmedlare
För ett antal år sedan fanns det inte så många låneförmedlare. En av de äldsta är Lendo, som många kanske känner till då de gjort mycket reklam på tv och radio osv. En annan som funnits länge är Freedom Finance (som förmedlare både privatlån, billån och bolån) och de har även varit ett möjligt alternativ för folk som har betalningsanmärkningar och haft svårt att få lån. Senaste åren har det dock dykt upp ett antal olika alternativ som alla kan vara intressanta. Nyare låneförmedlare som är värda att nämna är t ex Advisa, MyLoan, Compricer och Zmarta.
Men alla dessa låneförmedlare känns ju bra, så vilken ska jag välja? Det är kanske inte så stora skillnader mellan olika låneförmedlare egentligen. De erbjuder alla att gratis förmedla ditt lån och hantera din låneansökan. Det finns inga kostnader förknippat med detta som de kan konkurrera med för att vinna dig som kund. Det som avgör vilken förmedlare du ska välja tycker jag egentligen är två saker. För det första vilken typ av lån du är ute efter och för det andra hur många / vilka banker och långivare som de samarbetar med.
Vilken typ av lån vill du ha?
Ditt lån spelar givetvis en viss roll i sammanhanget. De flesta låneförmedlare sysslar bara med privatlån och ifall du vill ha en annan typ av lån funkar dessa alltså inte så bra. Några av dem erbjuder även förmedling av billån och några få erbjuder dessutom förmedling av bolån. Nedan kan du se vilka låneförmedlare som har vilka typer av lån:
Privatlån
Ett lån utan säkerhet som kan användas till vad som helst. Du kan ofta låna mellan ca 10 000 kr och 500 000 kr. Låneförmedlare som erbjuder vanligt privatlån: Lendo, Freedom Finance, Advisa, MyLoan, Compricer, Zmarta
Samla lån
Egentligen är detta bara ett vanligt privatlån fast du använder pengarna till att samla gamla dyra lån under ett stort billigare lån. Dessa låneförmedlare har speciella alternativ för att samla ditt lån: Lendo, Freedom Finance, Advisa, MyLoan, Zmarta
Billån
Det finns egentligen idag två typer av billån. Det som man egentligen menar med billån är ett lån med bilen som säkerhet. Då ska man också vanligen betala minst 20 % av bilens pris i form av kontantinsats. Det har nu blivit vanligt att långivare säger att de erbjuder ett billån (och då utan krav på kontantinsats och utan bilen som säkerhet) men det är då bara ett vanligt privatlån. Låneförmedlare som förmedlar riktiga billån: Freedom Finance, Zmarta
Bolån
Detta är klart mer ovanligt för låneförmedlare. Bolån är ett stort lån som behöver en liten annan typ av handläggning. Kanske inget man ansöker om direkt på nätet vanligen. Låneförmedlare som erbjuder förmedling och hjälp med bolån är: Freedom Finance, MittBolån.
Hur många långivare samarbetar låneförmedlaren med?
Eftersom en låneförmedlare inte tar ut någon avgift för att förmedla ett lån så behöver man inte jämföra vilken förmedlare som är billigast. Men man är ju så klart intresserad av vilken av dem som kan hitta det billigaste lånet. Detta beror helt på vilka långivare som de samarbetar med.
Du får erbjudanden om lån från banker och långivare som en låneförmedlare samarbetar med och ju fler och bättre långivare som finns med i listan ju bättre chanser har du att få ett bra erbjudande. Av samma skäl är det då sämre med en låneförmedlare som samarbetar med få långivare. Du bör alltså försöka hitta lite information om hur många och vilka långivare som samarbetar med den låneförmedlare som du vill använda, så att du vet att du får ut max av din ansökan.
Många låneförmedlare samarbetar med ungefär samma långivare men ibland har de något extra samarbete som kan vara fint eller att de har extra många långivare under sig. Det kan leda till bättre erbjudanden till dig. Av de låneförmedlare vi har tagit upp här ligger antalet samarbetspartners mellan 17 och 20. En del förmedlare är öppna med precis vilka deras långivare är medan andra bara säger ungefär hur många de jobbar med och ger några exempel.