Amorteringskravet pausas tills efter sommaren 2021

En av de senaste åtgärderna från regeringen för att underlätta lite för folk i denna dystra ekonomi är att pausa amorteringskravet ett tag. Först var det tänkt att det skulle vara en kortare paus men nu förlängs den till augusti 2021.

Amorteringskravet innebär att man måste amortera minst 2 procent av sin skuld årligen så länge man har en belåningsgrad över 70 procent. För lån med belåningsgrad mellan 50 och 70 procent är kravet att du amorterar minst 1 procent. Tanken med kravet är att komma åt alla de som inte amorterar på sina bolån och därmed inte minskar sina lån, vilket är en rekommendation att göra.

Detta krav kom i juni 2016 och var en åtgärd för att påverka svenskarnas stigande skuldsättning och det gällde då bara nya lån. De senaste åren har därmed alla som tagit nya bolån varit tvungna att amortera en del. Amorteringen är ingen utgift utan i grunden en investering i den egna ekonomin eftersom dessa pengar inte försvinner, de hamnar som ett slags sparande som sänker din räntekostnad sakta men säkert.

Oavsett hur man räknar dessa pengar så är det pengar som ska ut varje månad och skälet till att många tidigare valt att inte amortera något är för att minska sina månadskostnader och ha mer pengar över varje månad. De har alltså valt detta framför att minska sina räntekostnader successivt och få ett billigare lån.

Nu kommer alltså nyheten att regeringen väljer att pausa amorteringskravet under mer än ett år. Tanken är väl då givetvis att folk ska få lite mer pengar i plånboken när ekonomin är sämre och det kanske är problem med inkomster och att få behålla arbetet. Det gör en del att slippa amortera – på ett lån på 2 miljoner är amorteringen 3 333 kr i månaden. Det gör alltså en del skillnad att få slippa denna inbetalning, även om det inte är dumma pengar normalt.

Man måste själv kontakta sin bank för att ansöka om att minska ner eller ta bort sin amortering och det kan tänkas att de inte bara går med på detta rakt av för alla. Det är alltså i dagsläget fortfarande banken som bestämmer och ingen lag som avgör rätten.

Amorteringskravets framtid

Nu när amorteringskravet har pausats har jag sett på flera ställen att ekonomer spår att det inte kommer att komma tillbaka. Argumenten är t ex att amorteringskravet kom till under högkonjunktur och att det aldrig varit speciellt bra utformat till att börja med.

Man kan alltid diskutera hur bra det har varit eller vilka effekter det faktiskt har haft på skuldsättningen. Det har helt klart haft sina brister när det gäller möjligheten till att köpa bostad. Det har begränsat många av de lite svagare köparna och begränsat möjligheterna att köpa bostäder för de med lite svagare ekonomi, t ex unga och förstagångsköpare. Detta framför allt i större städer.

Däremot har det så klart gjort att fler har varit tvungna att amortera på sina lån och det kanske har en del bra effekter på så vis. Amorteringen är ju som sagt en investering, men normalt är det mer effektivt att spara pengarna på börsen. Just nu är vi ju inne i en period med stora nedgångar på börsen, vilket visar att det inte alltid går uppåt, men generellt sett så är snittavkastningen här klart högre.

Amorteringskravet kanske därför lever farligt. Det finns risk för att vi kommer in i en svag period för den svenska ekonomin framöver och en lågkonjunktur är ganska trolig. En del går längre och tror på någon form av depression. Då är det nog inte bästa läget att ha ett krav på denna typ av sparande, som plockar bort ett antal tusenlappar ur månadsbudgeten. Dessa pengar kan behövas på annat håll, om inget annat så för att stimulera ekonomin via köp.

När tillräckligt många år har gått så kommer vi så klart ha återhämtat oss igen och börjat få bättre ekonomi, men då kanske det inte är så många som saknar amorteringskravet i dess gamla form. Kanske det kan byggas ett nytt bättre krav eller att det finns en annan åtgärd som bättre kommer åt den ökande skuldsättningen. Vi får se lite hur de tänker framöver helt enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

SPAM-skydd *