Sommarens skatteändringar som ger pengar i plånboken

Att kunna spara pengar och göra av med mindre är lika viktigt som att tjäna pengar och därför är det viktigt att hålla ordning på saker som eventuellt kan göra skillnad i din plånbok.

En sådan sak är skatten – kan man betala in lite mindre pengar till staten så blir det mer över till annat.1 juli har passerat, vilket innebär att halva 2019 har gått. Efter halvtid brukar en del lagändringar osv träda i kraft och så även i år. Några skatteändringar har gjorts som innebär en del besparingar. Dessa ska vi gå igenom.

Bensinskatten sänks

En av de mest intressanta ändringarna är att bensinskatten sänks lite. Detta beror på att man har infört en ny uträkning som helt enkelt endast räknar upp drivmedelsskatten med konsumentprisindex. Tidigare räknade man upp priset med konsumentprisindex plus 2 procentenheter. I dagsläget innebär det en skattesänkning på runt 16 öre per liter, vilket ändå blir en del på sikt.

Höjd skatt på elektronik

En skatt som har gått på fel håll, så att säga, är skatt på elektronik som istället har höjts. För vitvaror har höjningen blivit 11 kr per kilo och för övrig elektronik såsom tv-apparater etc blir det 160 kr per kilo. Maximala är 440 kr per vara.

Detta kan givetvis påverka priserna på elektronik. Det kan innebära en del prishöjningar som vi konsumenter får känna av men dessutom kan det innebära ännu mer press på elektronikkedjorna. Dessa är redan nu i en lite jobbig sits med hård konkurrens och en låg prissättning och om de nu antingen måste höja priserna eller ta en mindre vinst så kan det bli ännu tuffare framöver.

Rutavdraget höjs (en hel del)

Tidigare var maxgränsen för rutavdraget 25 000 kr per person och år men nu fördubblas detta och blir 50 000 kr. Rutavdraget är som bekant avdrag för hushållsnära tjänster som läxhjälp, städhjälp, trädgårsarbete etc. Rutavdraget var redan tidigare 50 000 kr för pensionärer men är nu alltså samma för alla. Gränsen för avdrag per gång är 50 procent av arbetskostnaden.

Värt att notera är att denna ändring trädde i kraft 1 juli men att man faktiskt kan få tillbaka pengar för rut-avdrag man har utnyttjat tidigare under året och som då överskridit den gamla maxgränsen på 25 000 kr. Man kan alltså utnyttja det retroaktivt, men viktigt att veta är att det inte sker automatiskt utan man måste begära en omprövning av tidigare beslut.

Detta gäller för dem som har gjort avdrag för rut-tjänster på mer än 25 000 kr tidigare i år och som redan har ansökt och fått avdrag för max 25 000 kr. Du kan då som sagt begära en omprövning av detta ärende och få godkänt att göra avdrag för överstigande belopp upp till 50 000 kr. Alla pengar som du har spenderat på hushållsnära tjänster, som överstiger 25 000 kr, kan du alltså i praktiken få tillbaka hälften av upp till nya taket.

Skattereduktion på gåvor är tillbaka

Detta har funnits men sedan slopats och nu är det åter här. Detta gäller alltså gåvor till ideella verksamheter som välgörenhetsorganisationer och sportföreningar etc, men inte vanliga gåvor mellan privatpersoner eller liknande.

För att du ska kunna få skattereduktion krävs att gåvan är på minst 200 kr och att du uppnår minst 2 000 kr under året totalt. Du kan få skattereduktion med 25 procent av totalbeloppet, men max 1 500 kr per år. Om du är en person som gillar att skänka pengar till välgörande ändamål är detta en bra nyhet då du kan spara in 1 500 kr per år som annars hade gått till staten och de får ju pengar så de klarar sig ändå.

Ta reda på mer info om vilka typ av gåvor som räknas in här och vilka krav som ställs på gåvor för att du ska kunna få skattereduktion på dem. Denna info finns hos Skatteverket.

Lägre moms på nättidningar och e-böcker

Något för den som gillar att läsa – nu sänks skatten på nättidningar och e-böcker. Tidigare var momsen på dessa 25 procent men nu blir den istället endast 6 procent. Det är en ganska stor skillnad. Vi får hoppas att de som erbjuder dessa tjänster också låter den lägre momsen leda till lägre priser för oss konsumenter och inte bara till högre vinster för företaget bakom.

Cellprovtagning för livmoderhalscancer nu kostnadsfritt

Tidigare erbjöd en del landsting detta gratis men nu har man infört så att alla landsting ska erbjuda undersökningen helt utan kostnad till alla kvinnor som behöver kolla upp detta. Det är ingen jättestor skillnad sedan tidigare då det kostade 200 kr att göra undersökningen i de landsting där man var tvungen att betala. Det är dock principiellt en bra sak att det är gratis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

SPAM-skydd *