Uppkomst och hantering av skulder

Det här är en sammanfattning av en längre artikel som handlar om skulder och skuldhantering. Du kan läsa hela ifall du vill få fler tips på hur du undviker skuldfällan och även hur du kan göra för att hantera situationen ifall du skulle råka hamna i en dålig ekonomisk sits med dyra skulder / krediter.

Att inte betala en skuld

Ifall man inte betalar en skuld / räkning i tid kan innebära en hel del problem. För det första kan det tillkomma extra kostnader i form av exempelvis påminnelseavgift, dröjsmålsränta och inkassoavgift och ifall man fortfarande inte löser sin skuld kan ärendet gå till Kronofogden och då riskerar man betalningsanmärkning och kanske även utmätning etc.

Givetvis är utmätning av Kronofogden en av de värre saker som kan hända dig och förhoppningsvis ska det inte behöva gå så långt. Men en obetald räkning / skuld kan ganska enkelt leda till en betalningsanmärkning och bara detta kan i sig ställa till med stora problem för dig och din ekonomi framöver. Med en aktiv anmärkning kan du t ex ofta inte få ett lån, hyra en lägenhet och liknande.

Hur kan man undvika skuldfällan?

Det är givetvis mycket viktigt att man sköter sin ekonomi och alltid betalar räkningar i tid. För att garantera att man klarar detta måste man vara ansvarsfull och försiktig med sin ekonomi så att man inte tar på sig för många kostnader. Du måste alltid kolla så att de pengar du får in varje månad täcker upp de utgifter du har samma månad.

Ifall du ligger på gränsen till att klara att betala räkningar etc så bör du se över din ekonomi och gärna göra upp en budget / budgetkalkyl som visar på dina inkomster och alla dina utgifter under en månad. Då kan du på ett överskådligt sätt se att du går plus, hur mycket du går plus (eller om du har otur minus) och även vart pengarna tar vägen.

Det är ett bra instrument för att förbättra sin ekonomi. När du vet hur bra eller dåligt det ser ut kan du besluta hur stora åtgärder som krävs för att skapa en stabil ekonomi. Du kan då börja spara pengar om det krävs och leta efter sätt att dra ner på utgifterna. Du kan även se om du har råd att köpa saker eller ifall du måste vara sparsam.

Något som är bra är att spara ihop till en buffert, vilken sedan bara får användas till nödsituationer där du t ex antingen får en oväntad utgift eller av något skäl får ett tapp i inkomster. Det senare kan t ex bero på att du blivit sjukskriven eller arbetslös. Vid sådana tillfällen kan man ta pengar från sin buffert istället för att hamna i en situation där man inte har råd att betala räkningar eller tvingas låna för att täcka upp sina utgifter.

Hur kan man komma ur skuldfällan?

När man väl har skulder och dålig ekonomi är det givetvis svårare att komma ur den situationen än om man varit duktig i förväg. Det är viktigt att försöka betala sina räkningar så gott det går för att undvika att ärenden går vidare och blir dyrare eller att de kommer till Kronofogden. Du kan alltid börja med att kontakta fordringsägaren för att försöka få till en deal där du t ex betalar av räkningen i flera delar. Bättre det än att inte betala räkningen alls.

Första steget är alltid att klara det mest akuta och att kunna betala sina räkningar. För att sedan komma bort från dyra skulder behöver du hitta pengar att betala av skulderna med. Det är inte alltid lätt att göra men du kan antingen hitta saker att spara in på i din månadsbudget eller rakt av sälja saker för att få in pengar direkt. Att sälja saker kan vara bra för att betala akuta räkningar men även för att t ex lösa de allra dyraste lånen ifall de inte är för stora. Då friar man ofta upp en del pengar som kan användas på att betala av på andra skulder.

Det är viktigt att försöka gå igenom sin ekonomi för att hitta saker att spara in pengar på. Det finns många saker att kolla på. Börja med de stora utgifterna så som boende, försäkringar, el, mat, transport och nöjen etc. Allt som du inte behöver kan du försöka spara in på. Är du duktig och jämför och väljer billiga alternativ kan det ofta finnas pengar att spara.

Använd de extra pengarna du sparat på olika utgifter till att betala extra på det dyraste lånet och arbeta dig igenom alla lånen sakta men säkert. När de dyraste lånen är borta brukar det finnas ganska mycket mer pengar över i slutet på månaden och då har du mer pengar att lägga på resterande skulder.

När du väl börjat se ljuset i tunneln är det givetvis viktigt att försöka hitta till en stabil ekonomi och sen att skapa en privatekonomi där du slipper riskera att hamna i ekonomiska bekymmer igen. Du vill väl inte tillbaka till skuldfällan? Försök att titta på våra tips för hur du undviker skuldfällan och börja spara till en buffert så har du en bra början.

Läs gärna vår stora och mer omfattande guide om skulder och skuldhantering.