Kategori: Artiklar

Detta är vårt arkiv med artiklar om lån och ekonomi där vi förklarar olika begrepp, tipsar om bra saker som kan hjälpa dig att hitta bra och billiga lån eller ger dig ytterligare information som är bra när man vill låna pengar eller förbättra sin privatekonomi.

Här finns också bra ekonomitips som tar upp andra saker än lån som kan komma dig till nytta och ekonominyheter av det slag som påverkar privatpersoner när det gäller ekonomi, investeringar, finans och lån.

Låna till kontantinsats

Bostadsköpet är förmodligen din största och dyraste affär i livet och med tanke på att bostadspriserna är höga i Sverige så behövs en hel del pengar i plånboken för att köpa den bostad man...

Publicerat 2021-11-11 i Lån. Taggar:

Varför välja lån utan UC?

För att göra det klart vad jag tänker prata om i den här artikeln ska jag börja med att förklara vad UC är och varför det spelar någon roll. Om du inte redan vet...

Publicerat 2021-02-16 i Lån. Taggar:

Amorteringskravet pausas tills efter sommaren 2021

En av de senaste åtgärderna från regeringen för att underlätta lite för folk i denna dystra ekonomi är att pausa amorteringskravet ett tag. Först var det tänkt att det skulle vara en kortare paus...

Publicerat 2020-04-15 i Nyheter. Taggar:

Bankernas marginaler på bolån

Nu har vi återigen fått lite information hur det ligger till med bankernas marginaler på bolån – alltså hur mycket pengar de faktiskt tjänar på sina bolånekunder. Marginalerna har gått ner lite och har gjort så sakta men säkert sedan årsskiftet 2017/2018, men det verkar ändå gå bra för bankerna.

Publicerat 2019-05-08 i Nyheter. Taggar:

Vilka skulder kan saneras?

Till att börja med ska man veta att endast skulder som finns när beslut om skuldsanering tas kommer att ingå i skuldsaneringen. Alla skulder som man drar på sig efter detta datum kommer att betraktas som helt vanliga skulder där man är skyldig att återbetala hela beloppet precis som vanligt. Ifall man inte kan betala dessa skulder kan de utmätas av Kronofogden som vilka andra skulder som helst som inte betalas ordentligt.

Publicerat 2018-08-01 i Skulder. Taggar:

Vad är skuldsanering?

Skuldsanering innebär att en person som har stora skulder men som inte klarar av att återbetala dessa under vissa oförutsättningar kan få slippa att betala skulderna helt och hållet eller åtminstone delvis. Personen i fråga ska vara så svårt skuldsatt att det inte ska gå att återbetala skulderna inom en överskådlig tidsperiod. Efter att en skuldsanering har genomförts är personen fri från de skulder som inkluderats i skuldsaneringen.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Vad händer under skuldsaneringen?

En skuldsanering är ingen lek utan det kommer bli en tuff period där du tvingas leva på en väldigt begränsad budget. Skuldsaneringen pågår under fem år och under denna tid ska du följa betalningsplanen och betala av på skulderna enligt överenskommelse. Du kommer i princip att få leva på existensminimum medan du genomgår skuldsaneringen och alla pengar du drar in som överstiger detta belopp går till att betala av skulderna.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Ansöka om skuldsanering

Ansöka om skuldsanering gör du hos Kronofogden. Du ansöker genom att fylla i en blankett där du ger information om alla dina skulder och din ekonomiska situation. Du skickar / lämnar sedan in blanketten...

Publicerat i Skulder. Taggar:

Kronofogdens utredning och beslut

När du ansöker om skuldsanering kommer Kronofogden att bedöma din ansökan och se om du har rätt till skuldsanering. De kollar ifall du uppfyller kraven som finns i Skuldsaneringslagen och ifall du blir godkänd...

Publicerat i Skulder. Taggar:

Bedömning av skuld och betalförmåga

När du ansöker om att få skuldsanering kommer Kronofogden att göra en noggrann bedömning för att avgöra ifall du är en lämplig kandidat. Du måste först och främst uppfylla de grundläggande kraven vilka är att du måste ha stora skulder som du inte klarar av att betala och som du inte skulle klara av att betala inom en överskådlig framtid.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Skuldsanering hos Kronofogden

En riktig skuldsanering ansöker man om hos Kronofogdemyndigheten. Det är i princip en sista utväg när man har hamnat i en riktigt svår situation med stora skulder som man inte klarar av att betala även om man skulle kämpa i flera år.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Hur blir jag av med en betalningsanmärkning?

Vi har skrivit en hel del om hur en betalningsanmärkning uppkommer och vad som händer när man har en eller flera aktiva anmärkningar. Det kan leda till alla möjliga typer av bekymmer beroende på vad man försöker göra, t ex om man vill låna pengar eller skaffa ett mobilabonnemang. Den här artikeln ska dock ta upp den andra sidan av myntet eftersom många nog skulle vilja veta.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Nackdelar med betalningsanmärkningar

Jag tror att de flesta vet att betalningsanmärkningar är dåliga och att de leder till problem. Ifall du har en eller flera anmärkningar är risken stor att du inte får låna pengar när du skulle behöva och det är likadant om du skulle vilja köpa någonting på avbetalning. Det finns även många andra tillfällen då olika företag och aktörer kan tänkas göra en kreditkoll på dig för att se att du har en bra ekonomi och då brukar betalningsanmärkningar vara en stor nackdel. Några av de vanligaste problemen räknar vi upp nedan, men glöm inte att det finns många fler lägen där anmärkningar hindrar dig.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Hur uppkommer en betalningsanmärkning?

Det är vanligt att folk tror att betalningsanmärkningar är kopplade till Kronofogdemyndigheten men det är faktiskt inte de som sköter om detta. Det är istället kreditupplysningsföretag som har register med det som kallas för betalningsanmärkningar. Dessa företag säljer sedan sina tjänster till exempelvis banker och andra som vill kolla upp en privatpersons eller företags ekonomi.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Undvik betalningsanmärkningar Del 2

Här fortsätter vi med fler tips för hur man undviker betalningsanmärkningar och att hamna i skuldfällan. Om du följer dessa råd och sköter din ekonomi blir det enklare att hålla sig borta från anmärkningar och en allmänt dålig ekonomi.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Undvik betalningsanmärkningar Del 1

En betalningsanmärkning ställer till med ganska mycket krångel. Ifall du har en anmärkning kommer du få problem när du vill låna pengar men även om du vill köpa något på avbetalning, när du försöker hyra en lägenhet eller om du vill skaffa ett abonnemang av något slag.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en slags markering i ett register som säger att du vid ett tillfälle inte betalat tillbaka en skuld så som du borde ha gjort. Betalningsanmärkningar används för att hålla koll på ifall du haft problem med obetalda skulder och hur ofta detta skett. Ifall man har en eller flera anmärkningar brukar detta ses som ett tecken på att man inte har så bra koll på din ekonomi som man borde.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Låna med betalningsanmärkning

Har man en eller flera betalningsanmärkningar kommer detta påverka flera olika saker och göra det krångligare framför allt när du vill ha ett lån. I dagsläget är många banker och långivare skeptiska till att låna ut pengar till folk som har betalningsanmärkningar. Ofta innebär en betalningsanmärkning att det automatiskt blir ett nej när du ansöker om lån.

Publicerat i Skulder. Taggar:

Extra amortering

Om du har pengar över någon månad kan du alltid göra en extra amortering / inbetalning. Åtminstone gäller detta för de flesta typer av lån. Ett vanligt privatlån kan du alltid göra extra inbetalningar...

Publicerat 2017-06-16 i Lån. Taggar:

Amortering / Avbetalning av lån

Amortering är ett finare ord för återbetalning. Att amortera på sitt lån innebär alltså att man återbetalar en del av den summa man lånade. Oftast betalar man in en del amortering och en del...

Publicerat i Lån. Taggar:

Rörlig och bunden ränta

De allra flesta lån har rörlig ränta per automatik. Det innebär att räntan kan gå upp eller ner aningen beroende på hur ränteläget ser ut för tillfället. Det lån där man kan välja att...

Publicerat i Lån. Taggar:

Ränta och avgifter för lån

Ett lån från en bank eller långivare är egentligen en slags tjänst som går ut på att du får använda deras pengar under en period. Företag ger inte bort denna typ av tjänst gratis...

Publicerat i Lån. Taggar:

Bra tips för ditt bolån

Bolånet är troligen det klart störta lånet som du kommer ta i ditt liv och också en viktig del av din privatekonomi eftersom det utgör huvuddelen av dina boendekostnader om du äger en bostad....

Publicerat 2017-05-03 i Ekonomitips. Taggar:

Låneförmedlare nya standarden när man söker lån?

Låneförmedlare jämför billiga lån

En låneförmedlare är en fristående aktör som samarbetar med ett antal olika banker och långivare och förmedlar deras lån. Som potentiell låntagare ansöker du direkt via låneförmedlaren och sedan skickas din ansökan vidare till alla långivare. Så länge du uppfyller kraven får du tillbaka offerter från alla långivare som ger dig sitt bästa erbjudande och du kan välja det som du tycker känns bäst.

Publicerat 2017-03-23 i Ekonomitips. Taggar:

Lånevillkor / krav vid lån

Alla lån har krav och villkor som måste uppfyllas av låntagaren. Vissa av dessa är grundläggande krav som måste uppfyllas för att du ska kunna få ett lån alls och andra reglerar vad som gäller för ditt lån så som återbetalningstid, möjlighet till extra inbetalningar, ränta och förseningsavgifter etc. Alla dessa villkor är viktiga att ha koll på för att kunna veta ifall man kan bli godkänd och vad som gäller om man väl blir godkänd.

Publicerat 2017-02-10 i Lån. Taggar:

Vissa banker har börjat med skuldkvotstak

I somras började man med amorteringskrav på bolån, vilket betyder att alla nya bolån måste amorteras med en viss procent tills dess att bottenlånet når en viss nivå. Skälet till att denna regel kom var för att man vill minska svenskarnas skuldsättning. En sådan regel gör att vi svenskar måste köpa lite billigare bostäder och att vi även måste se till att betala av våra lån istället för att bara låta dem ligga.

Publicerat 2016-10-12 i Nyheter. Taggar:

Samla lån

Begreppet ”samla lån” eller ibland ”lösa lån” handlar om att ta mindre och dyrare lån och krediter som man har samlat på sig och återbetala dem alla med hjälp av ett stort och billigare lån. Vanligen handlar det om att ta ett stort privatlån för att betala tillbaka SMSlån, små dyra privatlån och andra småkrediter som har hög ränta och ersätta dem med ett lån med låg ränta så att man kan spara pengar varje månad.

Publicerat 2016-07-29 i Lån. Taggar:

Låneförmedlare

En låneförmedlare är ett företag, som namnet föreslår, som inte själva lånar ut pengar men de tar emot din ansökan och skickar den sedan vidare till ett stort antal banker / långivare. Du behöver bara skicka in en enda ansökan men kan ändå få erbjudanden om lån från många långivare. Det gör att en låneförmedlare gör det snabbare och enklare att låna pengar.

Publicerat 2016-07-08 i Lån. Taggar:

Billån / Lån till bil

Att köpa en bil utan att ta ett billån kräver att man har ganska mycket pengar liggande som man fritt kan spendera. Åtminstone ifall man har tänkt sig att köpa en ny eller lite finare begagnad bil. Att ta ett lån för att kunna köpa bil är därför mer eller mindre standard. Här ska vi gå igenom alla aspekter av billån, t ex villkor och hur det funkar, vad som är viktigt att tänka på och allmänna tips plus hur man kan se till att få ett billigt billån.

Publicerat 2016-06-22 i Lån. Taggar:

Låna med betalningsanmärkning

Betalningsanmärkningar kan påverka dina möjligheter att få lån på ett ganska markant sätt och det kan även påverka annat, så som din möjlighet att hyra en lägenhet eller att skaffa ett mobilabonnemang etc. För den som har en eller flera betalningsanmärkningar kan det vara bra att ha lite koll på vad som gäller rent allmänt och speciellt vad som gäller för anmärkningar och lån. Det ska vi gå igenom i denna artikel.

Publicerat i Lån. Taggar:

Guide för skulder och skuldhantering

Det här är en kompakt guide för hur skulder uppkommer, vad man ska tänka på för att skapa en stabil privatekonomi och för att undvika skulder och slutligen med ett antal tips och råd som hjälper dig att komma ur skuldfällan och förbättra din dåliga ekonomi.

Publicerat 2016-02-29 i Ekonomitips. Taggar:

Guide för att jämföra lån online

Precis som när du köper andra saker som kostar lite mer är det naturligt att jämföra lån och långivare när du ska låna pengar. Du kan spara mycket på att välja ett bra och billigt lån och därför bör du ta dig tid att väga olika lån mot varandra innan du till slut gör ditt val. Här går vi igenom många viktiga saker som kan vara bra att tänka på när man ska jämföra lån online / på nätet.

Publicerat 2016-02-12 i Ekonomitips. Taggar:

SMSlån / Snabblån / Mikrolån

SMSlån

Kärt barn har många namn brukar man ju säga och det gäller också för SMSlån. Denna typ av lån kallas oftast SMSlån men går också under namn så som Snabblån, Mikrolån eller Mobillån. Inte...

Publicerat 2016-02-05 i Lån. Taggar:

Bolån

I denna artikel ska vi försöka att göra en ordentlig genomgång av vad ett bolån är och vissa saker som ligger nära inpå detta ämne. För om man tittar lite närmare på det hela så är detta en lite mer avancerad låneform än de flesta andra, något som inte är speciellt överraskande då det ju faktiskt handlar om det troligen största lånet du någonsin kommer att ta.

Publicerat 2015-11-01 i Lån. Taggar:

Greklands kris sänker reporäntan i Sverige

Grekland har det tufft just nu med en pågående ekonomisk kris. De har stora skulder som förfaller till betalning och inte i närheten av de pengar som behövs för att återbetala lånen. De förhandlar...

Publicerat 2015-07-08 i Nyheter. Taggar:

Privatlån / Blancolån

Ett privatlån är ett enkelt lån där du låna mellan ca 10 000 kr och 400 000 kr i 1 – 15 år. Du behöver inte ha något som säkerhet, som en bostad eller liknande, och de lånade pengarna kan du använda till vad som helst. Sen finns det självklart mer att veta om denna låneform, som vi ska titta på mer på här i artikeln, men själva grunden är faktiskt så enkel.

Publicerat 2015-06-09 i Lån. Taggar: