Nytt räntebesked – oförändrad reporänta på -0,50 procent

Idag, torsdag den 7 september, meddelade Riksbanken att de behåller reporäntan på -0,50 procent. Detta trots att inflationen ligger på den nivå man vill och Sverige har högkonjunktur. Skälet till att man beslutat att behålla reporäntan på samma nivå är att man känner att penningpolitiken måste vara fortsatt expansiv för att inte riskera att falla tillbaka.

Riksbanken är lite oroliga för den globala inflationen som är aningen dämpad och sen har man också osäkerheten i den globala ekonomin som säkert späs på en hel del av Trump, Nordkorea och svajiga börser osv. Därför väljer man att spela säkert och behålla reporäntan på samma låga nivå som tidigare.

Reporäntan förblir samma trots röster för höjning

Det har kommit många signaler utifrån om att reporäntan borde höjas. De som har denna åsikt tycker att det helt klart är dags att komma med en första höjning. En minusränta så som den vi har idag ska betraktas som en slags krisåtgärd för att rädda en ekonomi i gungning och en dålig inflation – men eftersom vi idag har högkonjunktur och en inflation som är nära målet så kan man inte längre säga att vi är i ett krisläge.

Därför tycker många ekonomer att det inte längre är läge att stanna på den här låga räntenivån. Man vill se en första höjning och att det sakta men säkert går upp över nollan så att det inte längre är minusränta. Samtidigt var det kanske inte så många som verkligen trodde att räntan skulle höjas inför gårdagens penningpolitiska möte.

Normalt ger Riksbanken signaler om att en höjning kommer i förväg, så att marknaden inte chockas av en oväntad höjning. Tittar man på vad Riksbankens prognos säger så verkar det inte som att de vill höja räntan förrän i mitten av 2018. Detta är nog senare än vad många trodde då det nog tippats en del på att det skulle komma en höjning i slutet av året åtminstone.

Reporäntans prognos säger att vi kommer få en första liten höjning under 2018 men att det kommer att dröja tills början av 2019 innan vi får en ränta som klättrar över nollan igen. 2020 tror Riksbanken att räntan kan hamna på 0,62 procent.

Skuggdirektionen röstade för höjd ränta

DI har samlat ihop ett gäng duktiga och välrenomerade ekonomier som har fått vara med i den så kallade Skuggdirektionen, vars jobb är att rösta om reporäntan helt fristående från Riksbanken. De har inget att säga till om rent praktiskt men vad de röstar på är ändå intressant då det är en samlad åsikt från ett antal väldigt duktiga och erfarna ekonomer. I Skuggdirektionen ingår chefekonomer på stora banker och andra kunniga personer.

Inför detta penningpolitiska möte röstade de återigen om hur de ville ha räntan. Resultatet blev mycket jämnt och man var tvungen att ha en utslagsröst. Efter utslagsrösten blev det dock en majoritet för att höja räntan med 25 punkter till -0,25 procent.

De som förespråkade en höjning av räntan tyckte just att minusränta är en krisåtgärd som inte borde fortsätta när man har kommit ur krissituationen och Sverige nu har högkonjunktur och bra inflation. Att höja räntan nu var ett bra första steg mot att få bort minusräntan.

De som röstade för att behålla räntan på samma nivå fortsättningsvis verkade vilja vara lite mer försiktiga och de ville ge marknaden lite tid på sig att vänja sig vid tanken på en höjd ränta. De flaggade för att det kunde komma en höjning i december. Så även om det fanns de som var emot en höjning av räntan idag så finns ändå viljan att höja ganska snart hos de flesta ekonomer.

Hur påverkar reporäntan mig?

En låg reporänta påverkar räntan på lån och då blir det mest märkbart för bolånen eftersom de normalt är störst. Låg reporänta innebär en låg boränta och då blir det billigt att bo. Riksbankens besked innebär alltså att det kommer att vara fortsatt billigt i år och även nästa år och först 2019 kan vi se höjningar som faktiskt kan innebära en märkbart högre boendekostnad.

För den som har rörlig ränta blir det som mest att fundera på. Har man bundit sin ränta så är den vad den är och man behöver inte oroa sig så mycket innan bindningstiden gått ut, men för den som har rörlig ränta blir varje höjning av reporäntan intressant.

Du som har valt rörlig ränta bör räkna med att räntan kan bli lite högre från slutet på 2018 och då kan dina boendekostnader öka en del. Tänk på att det kan bli en del extra pengar när räntan ökar då det procentuellt kan bli större ökningar än man tänker på, just med tanke på att räntan i grunden är så låg nu. Om den går upp från 1,5 procent till 2 procent så är det redan där en ökning på 25 procent.

Om din räntekostnad går upp med 25 procent – vad hamnar den då på? Hur mycket extra måste du betala varje månad? Se till att ha så bra marginaler som möjligt i din ekonomi så att du har råd med lite högre räntekostnader och försök även att spara pengar i en räntebuffert nu så länge räntan är låg. Denna buffert kan vara trevlig att ha sen när räntan börjar gå upp på allvar och dina kostnader stiger.

Bostadsmarknaden har verkligen njutit av den låga räntan och den har varit maxad ganska länge nu. En högre ränta skulle nog dämpa markanden lite, så man kan kanske räkna med att det inte blir riktigt lika hett om några år. Kanske har vi en liten bubbla som kan spricka. Sen har ju bostadsmarkanden ändå en förmåga att hela tiden nå nya höjder, så det är svårt att säga att det kommer att gå dåligt om några år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

SPAM-skydd *