Låneförmedlare nya standarden när man söker lån?
En låneförmedlare är en fristående aktör som samarbetar med ett antal olika banker och långivare och förmedlar deras lån. Som potentiell låntagare ansöker du direkt via låneförmedlaren och sedan skickas din ansökan vidare till alla långivare. Så länge du uppfyller kraven får du tillbaka offerter från alla långivare som ger dig sitt bästa erbjudande och du kan välja det som du tycker känns bäst.
Visst låter det ganska bra? Grundidén med låneförmedlare är också riktigt bra i min mening. Det finns mestadels fördelar med att ansöka om lån på det här viset. Man ska givetvis känna till begränsningarna som finns också och dessa ska vi gå igenom längre ner.
Smidigt att jämföra största fördelen
Den största fördelen är att det blir mycket enklare att jämföra lån med hjälp av en låneförmedlare än om du ska göra allt jobb på egen hand. Vi brukar ofta rekommendera (kanske till och med tjata på) folk att jämföra olika lån och långivare noga innan de tar ett lån, för det finns ganska mycket pengar att spara på det.
Vi brukar då säga att man bör kolla runt hos olika banker / långivare för att kolla upp deras räntor och avgifter innan man bestämmer sig. Speciellt om man vill ta ett större lån, då stora lån kostar mer totalt. Det är en bra rekommendation att titta runt och jämföra lån innan man bestämmer sig men det finns en nackdel, och det är att det är lite svårt att göra en riktigt bra jämförelse på ett enkelt sätt.
De flesta långivare som erbjuder privatlån avgör din exakta ränta från ansökan till ansökan, beroende på olika faktorer så som hur mycket du vill låna och under hur lång tid, dina inkomster, gamla skulder och annat som påverkar din privatekonomi. Det enda som egentligen går att finna på långivarens webbsida är ett spann inom vilken din räntan hamnar, men den kan vara t ex 4,5 % till 19 % och det säger ju inte jättemycket. Det är stor skillnad mellan att ligga i den nedre delen och den övre i det spannet. Att jämföra olika alternativ är alltid viktigt när man funderar på att ta ett privat lån.
För att kunna få reda på vilken ränta just du kommer få måste du alltså skicka in en ansökan om lån till varje långivare och sen få en offert tillbaka. Det kostar inget att göra detta och det är ofta något man kan göra direkt online – men det är ju ganska drygt att fylla i en massa ansökningar och vänta ut dem alla.
Dessutom finns den stora nackdelen är att alla långivare tar en kreditupplysning i ditt namn när du ansöker. Om du vill kolla med 7-8 långivare så har du även lika måna kreditupplysningar. Detta är inte superfarligt men att ha många kreditupplysningar är faktiskt något som kan skada din kreditvärdighet. Detta då många sådana kan ses som ett tecken på att du ofta ansöker om lån eller av annat skäl gör saker där folk undrar över din ekonomi. För många väger ner det totala betyget lite.
Hos en låneförmedlare räcker det med en enda ansökan
Det fina med låneförmedlare är att man bara behöver ansöka om lån en enda gång och sedan skickas samma ansökan till alla de långivare som jobbar tillsammans med förmedlaren. Det innebär att du bara behöver fylla i dina uppgifter en gång och dessutom har man hittat på något så smart som en delad kreditupplysning.
Detta gör att alla banker / långivare kan ta del av samma kreditupplysning och då behövs bara en enda tas istället för en kreditupplysning för varje långivare. Det kan spara lite på ditt kreditbetyg och göra att långivare och andra företag inte behöver undra varför du har så många förfrågningar på dig.
När du väl har skickat in din ansökan via låneförmedlaren så kommer det så sakta trilla in offerter från alla banker som kan tänka sig att låna ut till dig (hos vilka du uppfyller villkoren). Istället för att själv behöva ansöka och sedan sitta och jämföra så presenteras allt för dig på ett smidigt sätt.
Övriga fördelar med låneförmedlare
Det finns mestadels fördelar med att använda sig av en låneförmedlare, iaf så länge man väljer en av de större aktörerna som samarbetar med många långivare. Här kommer lite fler bra saker som gör att det är en god idé att ansöka om lån via en förmedlare.
Enkelt att jämföra och välja billigaste lånet
Långivarna kommer givetvis ha lite olika hög ränta och andra avgifter så som uppläggningsavgift – och tack vare att du har ansökt genom en förmedlare så kommer du att få en klar och enkel uppställning av alla erbjudanden och kan välja det billigaste och bästa.
Du behöver inte själv sitta och sammanställa fördelar och nackdelar med varje långivare och leta upp avgifter etc. Allt sådant görs automatiskt och du kan bara sätta dig ner och gå igenom de låneerbjudanden som du har fått. Välj och vraka utifrån dina kriterier. Ofta är det ju viktigt med en låg ränta och ett billigt lån, så det kan du ha som utgångspunkt, men man kan även väga in annat.
Låneförmedlare kostar inget
Man kan tro att man får betala extra för en så trevlig tjänst som detta, men det är väldigt sällan så. Alla stora aktörer erbjuder sina tjänster helt gratis och utan dolda avgifter. De får istället sin betalning från långivaren när de har förmedlat en kund som lånar.
Du kan alltså ansöka och jämföra lån helt utan kostnad och få en bra tjänst till det bästa tänkbara priset. Hade det kostat pengar så hade man kanske fått väga in detta när man avgjorde om det är värt pengarna att slippa krångla och jämföra lån på egen hand. Nu slipper man detta val då det är gratis.
Personlig hjälp att välja rätt lån
Många låneförmedlare har rådgivare som står till tjänst och hjälper dig att välja vilket lån som är bäst. Du kan gå igenom dina behov och krav med dem, så kan du helt enkelt få hjälp att avgöra vilken typ av lån som passar dig bäst.
Detta kan vara ganska skönt om man inte är så bra på det här med lån och är insatt i vad som gäller. Då kan man ha nytta av någon som leder en genom processen och förklarar vad som är bra med olika lån och långivare.
Nackdelar som man ska ha koll på
Det finns huvudsakligen fördelar med låneförmedlare men det finns också några saker som man ska ha koll på. De flesta så kallade nackdelar är inga uppenbart dåliga saker så länge man har koll på dem. Det är dock viktigt att man vet vad som gäller så att man kan ta sina beslut utifrån rätt antaganden.
Låneförmedlare samarbetar inte med alla långivare
En låneförmedlare skickar bara vidare en ansökan till de banker och långivare som de samarbetar med. Men de samarbetar givetvis inte med alla långivare på marknaden. Det är faktiskt så att storbankerna ganska sällan är med i samarbeten med förmedlare – det är mestadels lite nyare banker och andra mindre långivare.
Detta behöver inte betyda så jättemycket då dessa långivare också kan ha bra räntor, men man ska veta att storbankerna ofta är bland de billigaste på privatlån. Därför är det också bra att man har koll på vad man går miste om när man ansöker om lån via en låneförmedlare.
Kolla upp vilka långivare som finns med bland samarbetspartners innan du ansöker om lån via en låneförmedlare. Se till så att de samabetar med många långivare, gärna 20 st eller fler. Om du ser några stora och mer välkända banker bland samarbetspartners så är det definitivt ingen nackdel.
Personligen tycker jag inte om när en låneförmedlare inte skriver ut exakt hur många och vilka långivare de har samlat under sitt tak. Det är bra och viktig information. Om du hittar en förmedlare som inte har denna information tydligt utskriven kan det vara idé att kolla på några fler alternativ.
Använd låneförmedlaren som ett komplement
Ofta har du möjlighet att få ett bra lån hos din egen bank eller en av de andra storbankerna. Det är normalt en bra idé att kolla med åtminstone en eller två av dessa när du vill låna, för att se vad de har att erbjuda. Du kan sedan ta och hitta en bra låneförmedlare och skicka in en ansöka via dem också. På så vis kan du då ansöka hos en stor mängd andra långivare och få ett antal erbjudanden.
Jämför erbjudanden från de långivare som du hittat via låneförmedlare med vad du har blivit erbjuden av din egen bank. Då kan du se om någon annan har ett billigare lån, utan att direkt behöva lägga så mycket tid eller kraft på att kolla runt själv.
Välja rätt låneförmedlare?
För några år sedan fanns det inte speciellt många låneförmedlare att välja på. Det fanns bara tre fyra stycken och det var lätt att välja vilken man ville vända sig till. En aktör som funnits med länge är t ex Lendo och en annan är Freedom Finance. Det har dock ploppat upp massor av låneförmedlare på senare tid och nu kan det säkert finnas en bra bit över 10 stycken.
Är det då någon skillnad på olika låneförmedlare så att man måste fundera på vilken av dem man ska välja? Det vore ju lite komiskt om tanken med en förmedlare är att det ska vara smidigt att ansöka om lån och att man själv slipper besöka alla långivare och jämföra dem och att man sedan istället måste lägga en massa tid på att jämföra olika låneförmedlare.
Det korta svaret är att det inte är några jättestora skillnaden på olika låneförmedlare utöver att de samarbetar med olika banker / långivare och olika många sådana. Du vill helst hitta en som samarbetar med riktigt många långivare och som dessutom samarbetar med stora och välkända långivare som erbjuder bra och billiga lån.
Många långivare som finns idag är lite mindre och erbjuder kanske lägre lånebelopp eller nischar sig på annat vis, och dessa kan ha högre räntor. Det vill man ju helst inte ha. Det är viktigt att det finns åtminstone några bra banker med låga räntor bland låneförmedlarens samarbetspartners.
I övrigt är det inte så mycket att fundera på. En låneförmedlare ska vara gratis för dig. Du ska aldrig behöva betala något för att ansöka via dem. Inga extra avgifter ska läggas på. Om du hittar en förmedlare som har sådana avgifter så ska du fly och leta upp en som är seriös.
Det sista man kan titta på är företaget som ligger bakom – ifall de känns seriösa, har bra service, bra betyg på sidor som rankar företag och liknande. Man vill givetvis helst ha ett stort och seriöst företag som många har gett bra betyg tidigare då det ger en extra trygghet.
Vi har många låneförmedlare i våra listor och du kan snabbt och enkelt se information om dem.