Att jämföra lån och långivare innan man ansöker om lån är lika viktigt som att jämföra priser när man köper vanliga dyra saker som som en ny tv, dator eller bil. Det går att spara mycket pengar genom att titta runt och jämföra ränta och avgifter mellan olika långivare. Ju större lån du tar ju mer pengar kan du vanligen spara.
Vi på Låncentralen.se hjälper dig att jämföra banker och långivare på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt genom att ge dig alla långivares räntor, avgifter, villkor och annat som kan tänkas vara intressant för att ta ett beslut.
Vi har också färdiga jämförelser av lån så som privatlån, bolån, SMSlån / Snabblån och billån som du kan ta del av. Där kan du vanligen sortera på lägst ränta eller filtrera på olika saker så som ifall långivaren godkänner betalningsanmärkningar etc.
Här ska vi ha en snabb genomgång av sådant som är viktigt att veta eller att tänka på när du jämför lån och olika långivare online och hur du bäst går till väga för att hitta ett billigt lån, oavsett vilken typ av lån du är ute efter.
Låg ränta = billigt lån
Oftast är det sant att en låg ränta också innebär ett billigt lån. Räntan är troligen det viktigaste när du jämför lån. Försök hitta långivare som har en bra räntenivå. Vanligtvis är det enklare att hitta låga räntor för större lånebelopp. Ifall du bara vill låna ett lite mindre belopp kan du få förbereda dig på lite högre ränta på ditt lån.
Viktigt att tänka på är att du inte kan få veta exakt vilken ränta du får förrän du faktiskt har ansökt om lån och fått en offert från långivaren i fråga. De flesta långivare använder sig av en individuell räntesättning baserad på både hur mycket du vill låna, lånets löptid och sedan din egna ekonomiska situation. Ju bättre ekonomi du har ju enklare är det att få en låg ränta.
Andra avgifter spelar roll
Avgifter så som aviseringsavgift och uppläggningsavgift ska man inte glömma bort när man räknar på kostnaden för ett lån och jämför olika lån mot varandra. I regel kan man säga att ju mindre pengar du vill låna och ju kortare tid du vill låna dem, ju större roll spelar dessa avgifter. De blir då en större del av de totala lånekostnaderna.
För t ex privatlån och lån som är på minst ett år kan du med fördel använda effektiv ränta som ett sätt att jämföra olika låns totala kostnad. Effektiv ränta är ett mått på de totala kostnaderna för ett lån på årsbasis som har gjorts om till en procentsats. På det stora hela kan man alltså säga att det lån med lägst effektiv ränta (som har samma villkor när det gäller löptid och lånebelopp) är billigast totalt.
Lånevillkor
Andra villkor kan ha en viktig roll i ditt sökande efter rätt långivare. Allt beror på vilka krav du och din ekonomi uppfyller och kanske inte uppfyller. Du kan givetvis inte låna över vad din ekonomi tillåter och en del långivare kan tänkas ha krav som är tuffare än vad du kan uppfylla. Du måste börja med att sortera bort de banker och långivare där du inte uppfyller kraven och fokusera på dem som passar dig.
Betalningsanmärkningar
Just betalningsanmärkningar kan vara en av de villkor som en del tyvärr har problem med. Många långivare nekar dig direkt om du har en aktiv betalningsanmärkning och det gör det klart svårare att hitta ett lån.
Vissa långivare godkänner dock betalningsanmärkningar och ifall du har problem med detta måste du väga in det när du jämför olika lån mot varandra. Långivare som låter dig låna trots betalningsanmärkning kan ha andra krav istället eller lite högre ränta som ersättning för den högre risken. Du får själv avgöra om dessa faktorer påverkar ifall du vill ta ett lån eller vem du lånar från.
Skatteavdrag på 30 % av räntekostnaden
Värt att veta när man ska låna, oavsett typ av lån, är att man kan dra av 30 % av räntekostnaden på skatten när man deklarerar. Det gör att lånet blir lite billigare än man kanske först tänkt. Det gör mest skillnad på stora lån där man betalar mycket i ränta.
Det är dock när man jämför de allra minsta lånen så som SMSlån som det är allra viktigast att väga in skatteavdraget på räntan. Här kan det tänkas att ett lån består av olika stor del ränta och andra avgifter. T ex kanske en långivare har i princip hela lånets kostnad i räntekostnad medan en annan långivare har 60 % i räntekostnad och resten i avgifter.
Ifall dessa långivare har en total kostnad för sina lån som är i princip samma så kanske man tänker att de är likvärdiga men om man räknar in ränteavdraget så blir det en del billigare att välja lånet som består av mestadels ränta och knappt några avgifter. Tänk på det när du jämför och väljer lån.
Låneförmedlare
Det är smidigt att använda en låneförmedlare när man vill ansöka om ett lån online och jämföra olika banker och långivare. Fördelen med dem är för det första att det räcker att skicka in en ansökan samtidigt som man ansöker hos många olika långivare. Detta för att låneförmedlare samarbetar med ett antal olika banker och långivare.
Det andra som är bra är att du sedan får svar från alla långivare som kan tänka sig att ge dig ett lån. Du får då reda på vilken ränta de verkligen kan tänka sig att ge dig (utifrån alla kriterier inkl. din ekonomi) och sedan kan du jämföra dessa erbjudanden mot varandra och välja det billigaste. Nackdelen är att ingen låneförmedlare har varenda möjlig långivare som samarbetspartner och du missar då eventuellt vissa erbjudanden.
Jämförelsesidor
Om du vill förenkla ditt sökande och jämförande en del kan du testa en jämförelsesida för lån. Vi är en sådan sida som du säkert har förstått. Här kan du hitta all information du kan behöva för att göra dina val, smart samlade på ett och samma ställe. Du har räntor, villkor, avgifter och annat bra för ett stort antal banker och långivare.
Du kan i våra stora jämförelser söka, sortera och filtrera så att du får upp just de långivare som passar dina kriterier. Det finns flera jämförelsesidor som vår men vi tycker själva att vi är en av de allra bästa, med mest information och lätt att söka. Vi tar inte ut några avgifter för att vi hjälper dig och du betalar inget extra när du lånar via oss.
Förhandla om ditt bolån
När du letar efter billiga bolån och jämför banker så ska du inte glömma bort att de flesta banker har en viss marginal där du kan pruta / förhandla för att få ner räntan. Det kanske inte är riktigt lika stora marginaler för detta som förr men det finns ändå lite att göra i de flesta fall.
Tänk alltså på att inte bara godta räntan som står rakt av utan visa att du är värd en lite lägre ränta genom att visa på din ekonomis styrkor och att du är en bra kund. Du kan även hota med att gå någon annanstans ifall du redan är kund någonstans.