Nya maxgränsen för privatlån nu en halv miljon

För inte så länge sedan var det standard att banker och andra långivare som erbjöd stora privatlån hade sin maxgräns på 350 000 kr. Det är ganska mycket pengar så kanske såg de inte något direkt behov av att öka den gränsen till högre belopp. Sedan kom Bank Norwegian och erbjöd istället 400 000 kr som mest.

Jag vet inte hur många som har varit intresserade av ett lån på 400 000 kr och jag vet inte heller hur många av de som har ansökt om att få låna så mycket faktiskt beviljades ett lån på den summan. Det intressanta är huvudsakligen att det finns en långivare som har satsat på att erbjuda ett större lån än alla vanliga banker.

Dock verkar det inte som att Bank Norwegian var helt nöjd med att bara erbjuda 400 000 kr som mest för de har nu höjt sin maxgräns så att den istället ligger på 500 000 kr – en halv miljon kronor. Det är mycket pengar för ett privatlån. Om man tar ett bolån så är det inte så mycket pengar, då kan man få låna många miljoner, men då har man även en säkerhet för lånet i form av bostaden som man äger.

Att låna ut hela 500 000 kr utan någon som helst säkerhet för pengarna kan verka lite riskabelt men jag gissar att inte vem som helst blir godkänd för att låna så stora belopp. Det krävs säkerligen en väldigt god ekonomi för att man ska få ett ja på en sådan ansökan, alternativt två ganska starka ekonomier om man har en medsökande till lånet.

Varför de har valt att lägga sig över gränsen som alla svenska banker och långivare tidigare har kört på är svårt att veta. Kanske vill de sticka ut lite genom att erbjuda högre belopp eller så är det helt enkelt för att det är en norsk bank i grunden och att 400 000 svenska kronor inte är riktigt lika mycket för dem som för oss svenskar. I vilket fall kan det säkert finnas en och annan som vill låna så mycket nu när möjligheten finns.

Många låneförmedlare har också höjt sina maxgränser

Som en effekt av att Bank Norwegian har höjt gränsen till 500 000 kr så har även ett antal låneförmedlare höjt sin högsta gräns till samma belopp. Det beror inte på något annat än att de har just Bank Norwegian som samarbetspartner.

Om du vill låna 350 000 kr så finns det ett flertal olika långivare som du kan få erbjudanden ifrån när du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare men om du ansöker om ett lån över den summan så blir det troligen bara Bank Norwegian som får din ansökan skickad till sig. Du ska alltså inte räkna med att branschen i sig har börjat anamma större lånesummor utan i dagsläget är det fortfarande bara denna enda långivare som vågar testa något nytt.

Låneförmedlare är ju delvis till för att det ska vara smidigt att jämföra erbjudanden från olika långivare (utöver att det är smidigt att kunna ansöka hos flera långivare med bara en enda ansökan) men man kan väl säga att det blir lite dåligt med denna jämförelse och med konkurrensen om du ansöker om ett lån som överstiger 350 000 kr.

Om det inte finns något speciellt skäl till att du verkligen behöver låna så mycket föreslår jag att du stannar på 350 000 kr när du ansöker via en låneförmedlare, för då kan du åtminstone låna från ett antal olika långivare och då kan du troligen få en klart bättre chans till att hitta bästa möjliga räntan för ditt lån. När det bara finns en aktör så blir det inte mycket att jämföra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

SPAM-skydd *