Greklands kris sänker reporäntan i Sverige

Grekland har det tufft just nu med en pågående ekonomisk kris. De har stora skulder som förfaller till betalning och inte i närheten av de pengar som behövs för att återbetala lånen. De förhandlar just nu med sina långivare och de andra EU-länderna för att få till en lösning, t ex i form av ytterligare nödlån som gör att de klarar av sina betalningar.

Ifall de misslyckas med att få till ett avtal om hjälp kommer de inte kunna klara kommande betalningar till exempelvis Europeiska Centalbanken som den 20:e juli vill ha 3,5 miljarder euro av Grekland. I början av veckan röstade även grekerna själva nej till att gå med på långivarnas villkor, vilket gör det ännu mindre troligt att en lösning går att finna. Detta kan vara ännu en spik i kistan för Grekland som faktiskt börjar närma sig det folk gillar att kalla “grexit”, ett grekiskt urträde ur eurosamarbetet.

Den ekonomiska krisen i Grekland drabbar inte bara grekerna själva utan även många andra länder både i EU och utanför. Vi svenskar slipper givetvis inte heller undan – den svenska börsen går dåligt och den svenska ekonomin rent allmänt får lida lite på grund av all ovisshet och de negativa konsekvenser som en grekisk kris för med sig.

Reporäntan har länge varit låg och sänktes nyligen med ytterligare 0,10 % till rekordlåga -0,35 %. Osäkerheten i omvärlden och då speciellt i Grekland är stor och det påverkar Riksbankens beslut. De är rädda att inflationen kan hämmas t ex av högre växelkurs och den osäkra situationen i allmänhet.

Nästa besked kommer den 3:e september. Tills dess borde vi veta en hel del mer om vad som händer i Grekland men det finns inga garantier för att deras ekonomiska strul inte kan påverka oss här uppe i norr yttterligare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

SPAM-skydd *