Varför välja lån utan UC?

För att göra det klart vad jag tänker prata om i den här artikeln ska jag börja med att förklara vad UC är och varför det spelar någon roll. Om du inte redan vet så står UC för Upplysningscentralen, som är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Tidigare ägdes UC av storbankerna men de har sen en tid tillbaka sålt till annat bolag.

UC och andra kreditupplysningsföretag erbjuder tjänster för att bedöma någons ekonomiska styrka. Både privatpersoner och företag. Man kan beställa en kreditupplysning från dem och få reda på inkomster, lån och krediter, tillgångar, betalningsanmärkningar och en del annat som kan vara bra för att kunna göra en bedömning av ekonomin.

Företag, t ex långivare, tar en kreditupplysning på de som vill nyttja deras tjänster för att avgöra om de har den ekonomiska kapaciteten för att klara sin del av avtalet. Exempelvis att betala tillbaka lånet ordentligt om det handlar om en långivare. En del av en kreditupplysningen är också att varje person och företag har ett kreditbetyg, som är ett betyg som summerar den ekonomiska styrkan.

Antal kreditupplysningar påverkar kreditbetyget

En intressant sak att ha koll på är att antalet kreditupplysningar som tas i ditt namn faktiskt påverkar ditt kreditbetyg. Ju fler upplysningar ju lägre blir betyget. Det blir alltså sämre och sämre för varje kreditupplysning, inom en bestämd period. Det innebär att man inte vill dra på sig sådana i onödan.

Varje gång man ansöker om att låna, fixar en kredit, handlar på avbetalning eller om man skaffar ett abonnemang så tar företaget en kreditupplysning för att se så att du har tillräckligt god ekonomi för att bli godkänd. Ingen vill låna ut till någon där risken är allt för stor att man inte får tillbaka pengarna ordentligt.

Så det kan snabbt bli en hög med kreditupplysningar, om man är en person som lånar mycket eller om man har lite svårt att få lån och ansöker hos många olika långivare. Det kan lätt bli en negativ spiral där man har problem att bli godkänd, så man ansöker hos flera olika långivare men då blir kreditbetyget ännu sämre och det blir ännu svårare att få ett lån.

Skäl att hitta lån utan UC

När man pratar om att “låna utan UC” och liknande så handlar det egentligen bara om att man väljer en långivare som inte samarbetar med Upplysningscentralen för att få kreditupplysningar. Det finns en del andra aktörer som erbjuder samma tjänster som Bisnode och Creditsafe och en del långivare har valt dem som samarbetspartner istället.

De olika aktörerna hämtar in samma information om dina tillgångar, inkomster och skulder etc men en sak de inte delar är data över hur många kreditupplysningar en viss person har hon dem. Detta är något de behåller för sig själva. Det innebär att endast förfrågningar hos det egna företaget också kan påverka kreditbetyget, för UC vet inte om t ex Bisnode har fått en förfrågan om kreditupplysning i ditt namn och tvärtom.

Eftersom UC är den största och vanligaste aktören så är det också flest långivare som använder dem, speciellt större banker. Det gör också att man troligen drar på sig flest kreditupplysningar hos just UC om man är ute efter lån och krediter. Därför kan ditt kreditbetyg även vara lite lägre hos dem än hos någon av de andra aktörerna.

Det kan av detta skäl vara idé att testa att låna hos en långivare som använder en av de andra aktörerna på marknaden. De har troligen inte sänkt ditt kreditbetyg på samma vis på grund av många kreditupplysningar och du kan ha en större chans att få godkänt. För att hitta vilka långivare som använder annat än UC, besök en sida som www.lanutanuc.com som listar vilka som samarbetar med andra kreditupplysningsföretag än UC. Även här på vår sida kan du se detta!

Dessutom kan det vara en bra idé att arbeta förebyggande på detta vis, om man är en person som lånar lite oftare. Om man ser till att sprida ut sina låneansökningar mellan långivare som samarbetar med lite olika kreditupplysningsföretag så kan man också sprida ut sina förfrågningar mellan dem. På så vis behöver du inte sänka ditt kreditbetyg onödigt mycket.

Testa låneförmedlare

Ett annat bra tips för att bevara ett bättre kreditbetyg är att testa att låna via låneförmedlare istället för att ansöka manuellt. De flesta låneförmedlare samarbetar med 20-30 olika långivare och du kan skicka in en ansökan till alla dem genom att bara ansöka en enda gång hos förmedlaren.

Förutom de vanliga fördelarna med en låneförmedlare – som är att det är smidigt att kunna ansöka bara en gång och få ansökan skickad till så många olika långivare, samt att sedan kunna få offerter från dem och välja den billigaste – så finns det en bonus. Du behöver då bara en enda kreditupplysning som alla långivare delar.

Den som har god ekonomi och tror sig bli godkänd för första lånet som hen ansöker om kanske inte behöver oroa sig så mycket men för de som har lite sämre marginaler och ibland har lite svårt att få ett lån, så kan detta vara en bra lösning. Man kan då slippa ansöka hos 4-5 olika långivare och därmed också slippa alla kreditupplysningar som de tar, vilka drar ner kreditbetyget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

SPAM-skydd *